Kako prodati bitcoin

Bitcoine možete prodati ili kupovati preko ovlašćenih sajtova za prodaju i kupovinu.

Od nastanka bitcoina, pa sve do sad, na internetu se pojavio veliki broj trade marketa, na kojima se odvija proces trgovine bitcoina i ostalih kriptovaluta. Pored bitcoina, na marketima možete prodavati i ostale altercoine, kao što su litecoin, dogecoin, darkcoin…

Vrednost bitcoina na ovakvim marketima uglavnom varira, tako da za 1BTC možete dobiti od 590$ pa do 620$ u zavisnosti od sajta. Tu su i dodatne takse koje se plaćaju pri isplati bitcoina i slanja na devizni račun.

Najpoznatiji sajt gde možete videti kako se kreću cene bitcoina je Bitcoin charts.

chart
Ovaj sajt obuhvata sve svetske markete i prati vrednost bitcoina. Pre nego što se odlučite da prodate možete pogledati ovaj sajt i tamo gde se najviše dobija prebacite Vaš bitcoin.

Prodaja bitcoin preko sajta BTC-e

Uzmimo za primer BTC-e.com (neka cena bitcoina bude 590$)
Minimalni depozit je 0.0001 BTC
Minimalna isplata je 1$

Ukoliko koristite blockchain novčanik ili softwerski bitcoin novčanik (wallet), pri slanju bitcoina plaća se provizija (miners fee) oko 0.0003 BTC. Za veće sume, plaća se veća provizija.

Hoćete da prodate 1 BTC.
1) Prebacite 1 BTC na depozit adresu btc-e sajta i platite miners fee
2) Prodate 1 BTC za dolare i platite taksu za prodaju.

btce-isplata
3) Odaberete način isplate. U zavisnosti šta ste odabrali, plaćate dodadnu proviziju od 0% do 7%.
4) Posle par dana dobili ste isplatu.

Kada se sve sračuna, svi troškovi iznose oko 20$ ili 30$. Tako da bi končan iznos bio 560$, što opet i nije loše, ukoliko su u pitanju veće sume. Ako ovaj novac podižete preko bankomata, biće konvertovan u dinarima po srednjem kursu NBS, a ako dižete u banci, možete podići u evrima. Najbolje je da se preračunate šta Vam se najviše isplati. A takođe možete bitcoine prodati i u evrima. U svakom slučaju ovako funkcioniše prodaja, a izbor isplate prepuštam Vama.

Prodaja bitcoina preko sajta Bitctamp

Jedan od najposećenijih sajtova za prodaju je bitstamp.net.

btc-stamp
Dovoljno je da otvorite nalog, i povežete nalog na vaš devizni račun ili VISA karticu.

Pre povezivanja potrebno je verifikovati nalog tako što ćete poslati sliku skeniranog pasoša ili lične karte i bilo koji mesečni račun (telefon, struja, medicinski troškovi) koji se vodi na Vas. Dokumenti moraju biti na engleskom inače će verifikacija biti odbijena.

Da bi ovaj korak što bezbolnije rešili, preporuka je da se izvadi potvrda o prebivalištu, i da angažujete prevodioca da se prevede (i ako treba overi u sudu) na engleski, kao i lična karta takođe da se prevede na engleski.

Proces verifikacije traje oko 20 dana a posle toga možete bez problema prodavati ili kupovati bitcoine. Takođe ove prevedene dokumente može koristiti za bilo koju verifikaciju naloga na sajtovima za plaćanje kao što su OKpay, Nettler, Payza, EgoPay…. i mnogi drugi.

Prodaja bitcoina preko Localbitcoins

Takođe pored ova dva navedena sajta, pomenućemo i localbitcoins.com
Preko ovog sajta možete pronaći gde u svetu ima lokalnih prodavaca i obaviti prodaju preko njih. Kupovina bitcoina je na ovaj način brža, možete platiti čoveku “na ruke” ili preko računa, preko banke, okpay, paypal i sličnih servisa. Možete pronaći i ljude u Srbiji koji prodaju bitcoine preko ovog sajta. Jedina mana je što je ovde cena bitcoina nekih 20-30$ veća od tržišne vrednosti.

local

bitcoin kalkulator Šta je BTC, mBTC, μBTC, bitcoin kalkulator - Kako se nazivaju različite denominacije bitcoina? Ukoliko do sada niste… ...
freebitcoin premium membership fun token FreeBitco.in uveo FUN token - FreeBitco.in sajt koji daje najviše besplatnih bitcoina, uveo novu opciju… ...
kripto pojmovi za pocetnike Kripto pojmovi za početnike - U ovom tekstu možete naučiti značenje nekih osnovnih fraza u… ...
0 0 votes
Vaše mišljenje
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments