Kako smanjiti pregrevanje grafičke kartice prilikom majnovanja?

Pregrevanje grafičke kartice – Stigla vam je grafička kartica za majnovanje, podesili ste program za majnovanje (znam da ste pogledali ste naš video Kako majnovati ETHEREUM? Tutorial za početnike) ali primetili ste da se grafička kartica izuzetno greje!

Temperatura je toliko velika da komotno možete da ispžite jaja. Što možda i nije tako loše (ukoliko ste gladni). Nažalost u ovom tekstu nećemo da se bavimo kulinarskim veštinama i receptima, već ću vam pokazati kako da optimizujete temperaturu grafičke kartice prilikom majnovanja.

U sledećem video klipu možete pogledati tutorijal kako ohladiti grafičku i kako sprečiti pregrevanje grafičke kartice. Šta je sve potrebno instalirati od programa i kako podesiti optimizaciju grafičke prilikom rudarenja kriptovaluta.


Koja je optimalna temperatura grafičke dok majnujete?

Da bi smo dobili odgovor na ovo pitanje potrebno je da znamo neke osnovne stvari o grafičkim karticama.

Svaka grafička kartica ima drugačiju radnu temperaturu (eng. safe range).

Recimo nvidia 1080 ti uglavnom radi na 84°C, dok nvidia 3070 radi na 79°C.

Kao što vidite iz primera, ne rade sve kartice na istoj temperaturi i ne možemo generalizovati odgovor, ali u sledećoj listi možete videti opseg temperatura, koje mogu da nam posluže u informativne svrhe.

Budući da je optimalna radna temperatura bezbedna, ne mora da znači da je stvarno takva.


Temperaturni opseg na grafičkim karticama

  • 0°C – 29°C Možda želite da prvo uključite računar?
  • 30°C – 49°C Stanje mirovanja. Nije pokrenut nijedan zahtevan proces. Da li ste sigurni da je vaš majner uključen?
  • 50°C – 59°C Grafička se odmara u toploj sobi ili je underclock-ovana.
  • 60°C – 69°C E ovde se već nešto dešava. Grafička obrađuje podatke prihvatljivom brzinom!
  • 70°C – 75°C Ok, stvari postaju stvarno tople. Pokrenute su igre u visokoj rezoluciji ili optimizovano majnovanje. Ne bi trebalo da bude toplije.
  • 75°C – 79°C U redu, ulazimo u teritoriju pod znakom pitanja. Neke grafičke kartice mogu da podnesu ovaj opseg bez problema, ali radije bih igrao na sigurno i povukao se.
  • 80°C – 89°C Volite igre sa vatrom? U ovom opsegu, vaša grafička radi sasvim dobro (nadam se da ne osećate miris goruće plastike?) Ovakva temperatura na duže staze, može da nanese štetu grafičkoj kartici. Idealno ukoliko ne očekujete da tu grafičku koriste još godinu dana ili dve!
  • 90°C – 99°C Definitivno se događa neko oštećenje. Ne udišite miris paljevine, verovatno je loše za zdravlje!
  • 100°C – 109°C Ako imate sreće, i još uvek možete koristiti grafičku nakon ove temperature, ponašajte se lepo prema njoj s puno poštovanja.
  • 110°C+ Čestitamo, vaša grafička kartica je sada podupirač za vrata. Međutim, pustite je da se ohladi pre nego što je okačite na zid.
majnovanje
Majning rig – kopanje kriptovaluta

Ovo su bile neke osnovne informacije o temperaturama. Ako imate ličnog iskustva ili profesionalno mišljenje ako sprečiti pregrevanje grafičke kartice, voleo bih da ih čujem i po potrebi izvršim izmene!

I kako braća englezi kažu:

Dig hard, dig proud, dig cool, dig safe!

zarada bitcoina vodic za pocetnike
najbolji bazeni za rudaranje Koji su to najbolji mining poolovi? - Predstavljamo vam najbolje mining poolove. Šta je mining pool /… ...
freebitcoin FREEBITCO.IN websajt koji i dalje daje najviše besplatnih bitcoina! - Provereno najviše besplatnih bitcoina! Freebitco.in takozvani "faucet" sajt, spada u… ...
bitkoin obara sve rekorde Bitkoin obara sve rekorde! Vrednost bitkoina preko 25K! - Vrednost bitkoina, još jednom je oborila istorijski rekord. Valuta, koja… ...
0 0 votes
Vaše mišljenje
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments