Šta je potrebno od opreme za farmanje chia coin-a?

U prošlom tekstu smo se upoznali sa osnovnim stvarima vezano za Chia Coin, a sada pričamo o tome šta je sve potrebno od opreme za farmanje chia coin-a. Koja je to najbolja pc konfiguracija za chia coin.

chia farmanje
chia farmanje

Šta je Čia možete pročitati na sledećem linku:

chia coin majnovanje hard diskovima Chia coin majnovanje hard diskovima - U svetu kriptovaluta, pored bitcoina i ethereuma, pojavio se još jedan novi igrač na tržištu, pod nazivom Chia coin. Ovaj coin se predstavlja kao zelena alternativa bitcoinu jer se sam proces majnovanja ne obavlja grafičkim… ...

Sam proces kreiranja ovog novčića troši veoma malo električne energije u odnosu na klasično majnovanje. Ako ste pratili vesti i dešavanja, sada je u fokusu smanjivanje troškova električne energije prilikom procesa majnovanja i prelaženje na zelenu alternativu.

U budućnosti nećemo više imati majnovanje već će sve preći na farmovanje ili na staking (PoS). Tako da možemo zaključiti da se Chia coin ne majnuje već farmuje – posadite chia seme i uzimate prinos. Jednostavan poljoprivredni posao.


Šta je plotovanje?

Da bi se krenulo u proces farmanja chia coina, prvu i osnovnu stvar koju treba da uradimo jeste da se na hard disku uradi tzv. plotovanje.

Plotovanje je proces kreiranja hash fajlova, najčešće od 101.5GB koji se kasnije koriste za farmanje chia coin-a. Gledajte na to kao da sadite seme. Što više semena posadite, više prinosa dobijate.

Da li je potreban internet za kreiranje ovih fajlova?

Ne, za kreiranje plot fajlova nije potrebna internet konekcija.

chia plotovanje
chia plotovanje

Koja konfiguracija je potrebna za farmanje chia coin-a?

Prednost čija coina je ta što za kreiranje plotova i farmovanje nije potreban previše jak računar. Ceo proces može da se obavi i na slabijoj konfiguraciji. Ako pak imate računar najnovije generacije, sam proces će ići duplo brže.

Ukoliko sklapate računar specijalno za farmanje chia coin-a pogledajte koje komponente su najbitnije.

MotherBoard

Nema određenih specifikacija što se tiče modela, poželjno je da ima M.2 slot, da ima što više SATA priključka, i da ne bude starija od 5-6 godina. Ako je vaša ploča još starija i nema M.2 slot i dalje postoji velika verovatnoća da ćete bez problema moći da je koristite za Chia.

GPU

Grafička kartica je ovde najmanje bitna komponenta, možete koristiti bilo koju vga karticu, pa čak i integrisana kartica će raditi bez problema.

PSU

Uvek uzmite kvalitetno napajanje. Neki minimum je 600W. Ako mislite da nakačite dosta uređaja, usb hubova, hard diskova, m.2 eksternih modula, eksternih hard diskova… možda će vam trebati i jače.

aliexpressaliexpressAliExpress.com Product – 15Pin SATA Power Supply Splitter Cable Hard Drive 1 Male to 5 Female Extension Power Cord for Chia DIY PC Sever Wire length 76mm$3.50
aliexpressaliexpressAliExpress.com Product – USB HUB 3.0 4/7 Ports Micro USB 3.0 HUB Splitter With Power Adapter USB Hab High Speed 5Gbps USB Splitter 3 HUB For PCPROVERI CENU
aliexpressaliexpressAliExpress.com Product – USB 3.0 Hub USB Hub 3.0 Multi USB Splitter 3 Hab Use Power Adapter 4/7 Port Multiple Expander 2.0 USB3 Hub with Switch for PC$12.96

CPU – Koji je najbolji procesor za chia plotovanje?

Kada pokrećemo pravljenje plot fajlova, koristi se procesor za pokretanje thead-ova, tzv poslova. Koji se raspoređuju po jezgru. Što više jezgra ima, može više treadova da izvrši istovremeno. Najbolji procesor za chia je Intel ili Ryzen. Minimalno je dva jezgra.

Preporuka: Intel Core i7-10700 $250, ima 8 jezgra i može da pokrene 16 trhreada.

RAM – Koliko nam je rama potrebno?

Za pravljenje više plotova odjednom, koristi se i više rama. Neki minimum je 8GB do 32GB.
Na primer za 8 (k=32) plotova paralelno, potrebno je 32GB.
Kod mene za dva paralelna plota nije trošilo više od 4GB rama.

Naravno, možete praviti i jedan po jedan plot, i za to ne treba više od 8GB rama.

HDD – Hard disk kao najbitnija komponenta

Pri pravljenju plotova, potrebno je da obezbedimo mesto gde će se praviti privremeni fajlovi, kao i završni plot fajlovi. Da bi se kreirao jedan plot fajl od 101.5GB, potrebno je da obezbedimo slobodan prostor od 356GB.

Samo proces kreiranja plot fajlova je izuzetno spor i da bi se to ubrzalo Chia preporučuje korišćenje SSD ili M.2 modula za pravljenje privremenih plot fajlova. A običan hdd za skladištenje završnih fajlova.

Znači, na primer: ubacite jedan M.2 modul od 500GB, 1TB ili 2TB – on će vam služiti za pravljenje plot fajlova, i podesite da privremeni fajlovi budu na njemu. Kad se završi kreiranje jednog plot fajla, podesite da se on automatski prebacuje na drugi hard disk. Ako ste uzeli recimo M.2 od 500GB onda pustite da se pravi jedan po jedan plot, a ako ste uzeli veći, onda možete da pokrenete pravljenje više plotova odjednom.

Na M.2 modulu plotovanje se završava za 6-10 sati, na SSD oko 12 sati a običan hdd se ne preporučuje za kreiranje (jer je vreme pravljenja plot fajlova duplo sporije). Ovakve napravljene fajlove možemo prebaciti na običan HDD većeg kapaciteta koji će služiti samo kao prostor za skladištenje gotovih plot fajlova.

chia plotovanje m.2 modul
chia plotovanje m.2 modul

Da li plotovanje može da se pauzira?

Nažalost, plotovanje ne može da se pauzira. I ako ugasite program, nakon sledećeg pokretanja plotovanje se neće nastaviti, nego ćete morati sve od početka. Postoje alternativna rešenja ali o tome nekom drugom prilikom…

Da li završene plot fajlove mogu da prebacim na drugi hard disk?

Da! Povedite računa da taj hard disk na koji prebacujete nema loše sektore, jer u tom slučaju možda neće moći da se učita svaki plot fajl.

Napomenuću da postoji više vrsta plotova K22 K32, K34, K35.

Koju vrstu plot fajla da odaberem?

Čija preporučuje K32 kao osnovni. On se najbrže pravi, ne zauzima previše prostora i može više ovakvih plot fajlova da se spakuju na hdd, bez ostatka praznog prostora. Takođe k32 će biti kompatibilni sa svim poolovima.

Od nvme M.2 modula preporučujemo Samsung EVO 980 Pro 2TB
Ako vaša ploča nema M.2 slot, možete kupiti PCIe na M.2 adapter.aliexpressaliexpressAliExpress.com Product – NVMe PCIe M.2 NGFF SSD to PCIe x1 adapter card PCIe x1 to M.2 card with bracketPROVERI CENU
aliexpressaliexpressAliExpress.com Product – UGREEN M2 SSD Case NVME Enclosure M.2 to USB Type C 3.1 SSD Adapter for NVME PCIE NGFF SATA M/B Key SSD Disk Box M.2 SSD CasePROVERI CENU

Od običnih hdd Seagate ili WD – od 1-2tb pa sve do 10-12tb

Da li Chia plotovanje uništava SSD disk?

Jednostavno rečeno – da.
Svaki 100 GB fajl zahteva oko 1,7 TB zapisa na hard disku u procesu kreiranja, tako da uzastopno kreiranje ovakvih fajlova znatno smanjuje rok trajanja SSD i M.2 diskova.

Na primer, SSD ocenjen za životni vek od 600 TWB (zapisani terabajti) može napraviti oko 35TB pre nego što pređe granicu izdržljivost.

Međutim, mnogi SSD-ovi i dalje funkcionišu bez problema i dalje od ocene izdržljivosti, jer se definicija može razlikovati u zavisnosti od proizvođača.
Kad se SSD disk istroši jednostavno posle toga možete da ga bacite (ili da ga čuvate kao suvenir).

500GB => 300 upisanih TB => oko 20 dana konstantnog korišćenja
1 TB => 600 upisanih TB => oko 40 dana konstantnog korišćenja

Koliko plotova može paralelno da se pravi u isto vreme?

Broj plotova koji mogu paralelno da se kreiraju ograničen je vašim resursima. Kao pravilo, uzima se ovako:

Broj jezgra
Količina RAM (GB) / 4
Privremen prostor (GB) / 256

Na primer, Ryzen 3600 (6 jezgra, 12 threads) sa 32 GB RAM-a i 1 TB (od toga 900 GB upotrebljivo) SSD, dobiće vrednosti (6, 8, 3), što znači da komotno može da se pokrenu 3 plota paralelno.

Kada ste spremili plotove, preuzeli i instalirali chia wallet, možete krenuti sa farmovanjem.
Solo ili preko poola.

bitcoin igre na srecu Najbolja Bitkoin kazina i sajtovi za klađenje sa kritpovalutama - Uživajte uz vaše omiljene igre na sreću uz sledeće privilegije:… ...
kupovina bitcoina local bitcoins Kupovina bitcoina preko localbitcoins.com - Verovatno najbolja opcija kupovine bitcoina za keš je localbitcoins.com. Dovoljno… ...
betfury iskustva recenzija Besplatan bitcoin i zarada od dividendi / BetFury tokeni - Dame i gospodo, zaboravite na tradicionalne kockarnice, igre na sreću,… ...
5 1 vote
Vaše mišljenje
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments