Koja je razlika između coin i token?

Verovatno ste već dosta puta čuli ili pročitali, da se za određene kriptovalute koristi izraz coin, a dok se za druge koristi izraz token.
U ovom tekstu rešićemo ovu dilemu, i objasnićemo vam koja je razlika između coin i token.

Šta je coin a šta token?

Kriptovalute možemo podeliti na coine i tokene.

Prva kriptovaluta koja je nastala 2009. godine naziva se Bitcoin. Kao što sam naziv kaže – to je coin tj. novčić.

Bitcoin za svoje funkcionisanje koristi blockchain tehnologiju.

Altcoini su sve ostale kriptovalute koje su alternativa Bitcoinu.
Veliki broj altcoina prestavlja varijante Bitcoina, koje su nastale grananjem (eng. fork) bitcoinovog blockchaina s ciljem poboljšanja nekih od njegovih funkcija. Takvi coini izgrađeni su pomoću bitcoinovog protokola otvorenog koda. Neki od takvih primera su Litecoin, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold…

S druge strane postoji veliki broj altcoina koji nisu nastali preko bitcoinovog blockchaina. Takvi su coini napravljeni su na svom posebnom blockchainu sa svojim protokolom. Neki od najpopularnijih takvih coina su Ethereum, Ripple, NEO…

Glavna zajednička karakteristika svih altcoina je ta da svaki od njih ima svoj zasebni blockchain gde se upisuju sve transakcije.

ZARADITE 200$ SVAKOG SATA – BESPLATNI BITCOIN

Šta je Token?

Tokeni su sve one kriptovalute koje za svoj rad koriste tuđi blockchain.

Uzmimo za primer Ethereum blockchain.

Ethereum je dizajniran da bude prilagodljiv i fleksibilan, da se na njegovom lancu mogu upisati ne samo beleške o transakcijama nego i bilo koji drugi računarski kod koji se može izvršavati.

Glavna prednost Ethereuma je ta što je implementirao takozvane pametne ugovore (eng. smart contracts). To je zapravo kod za EVM (Ethereum Virtual Machine), okruženje za izvršavanje koda pisanog u pametnom ugovoru.

Kakve to veze ima sa tokenima?

Tokeni nisu ništa drugo nego jedinice vrednosti koje proizlaze iz pametnih ugovora na nekom od postojećih blockchaina. Danas velika većina tokena počiva na Ethereum platformi.

Tokeni se stvaraju i distribuiraju javnosti putem Inicijalne ponude tokena (ICO), što je sredstvo financiranja razvoja projekata putem izdavanja nove kriptovalute ili tokena.

Ethereum je zapravo puno više od same platforme za izdavanje novih tokena. Ethereum virtual machine može rešiti sve razumne računarske probleme, i upravo zbog toga Ethereum je postala platforma za razvoj decentraliziranih aplikacija (Dapps).

Šta je ERC20 token?

Pomenućemo i ERC20 tokene, pošto su u poslednje vreme dosta aktuelni.

ERC20 tokeni su tokeni koji su dizanirani za rad na Ethereum platformi.

ERC znači “Ethereum zahtev za komentare” (eng. Ethereum Request for Comments).

Ovo je službeni protokol za predlaganje poboljšanja Ethereum mreže. A broj 20 je jedinstveni ID broj predloga.

ERC20 definiše skup pravila koja moraju biti ispoštovana kako bi token bio prihvaćen od Ethereum mreže.

Neki od poznatih ERC20 tokena su Tether USDT, USDC, Uniswap, Sunflower..
Pored ERC20 tokena, postoje i drugi tokeni, koji nisu na Ethereum platformi.

Coin i token – Zakljucak priče

Sve kriptovalute koje koriste blockchain tehnologiju nazivaju se coini, dok tokeni koriste neki od postojećih blockchain tehnologija, koja olakšava stvaranje decentraliziranih aplikacija.

Ukoliko imate određeni broj tokena koji se nalaze na Ethereum blockchainu, vaša adresa će biti ista kao i za Ethereum jer koriste istu mrežu (blockchain).

BESPLATNI BITCOIN SVAKOG SATA
kako prodati bitcoin Kako prodati bitcoin u Srbiji? Ecd.rs iskustva - Ukoliko ste sve ove godine verno čuvali vaš bitcoin u… ...
skocio dogecoin ilon musk Zašto je skočila cena dogecoina? - Ako se pitate zašto je cena dogecoina odjednom skočila, i… ...
bitcoin kalkulator Šta je BTC, mBTC, μBTC, bitcoin kalkulator - Kako se nazivaju različite denominacije bitcoina? Ukoliko do sada niste… ...
0 0 votes
Vaše mišljenje
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments