Šta je SegWit?

Da li znate šta je SegWit i zašto je on bitan?
SegWit (Segregated Witness – “Odvojeni svedok”), predstavlja ažuriranje za bitkoin softver, dizajniran da popravi niz ozbiljnih problema.

Dizajniran da poveća brzinu i efikasnost bitkoin transakcija i smanji njihovu veličinu, SegWit povećava ograničenje veličine bitkoin bloka i omogućava implementaciju second-layer rešenja (Lightning Network-a) za dalja poboljšanja.

SegWit je rešenje za proširenje bitkoin mreže, koja je prvi put aktivirana krajem 2017. Pored povećanja veličine bloka, Segwit odvaja podatke digitalnog potpisa od podataka o transakciji. Na taj način se rešavaju takozvane trasakcijske greške – oslanjanje na nepotvrđene transakcije, u kojima se roba i usluge prenose, odnosno pružaju pre nego što je transakcija potvrđena u bloku lanca.

Koja je razlika između Legacy BTC adrese i SegWit BTC adrese?

Legacy (P2PKH): adresa počinje sa 1
Nested SegWit (P2SH): adresa počinje sa 3
Native SegWit (bech32): adresa počinje sa bc1

Legacy adresa je originalna BTC adresa dok je SegWit novi format, sa manjim taksama.

Šta je SegWit i zašto ga koristiti?

Glavna korist odvajanja potpisa transakcije od podataka o transakciji je što smanjuje veličinu podataka transakcije potrebne za čuvanje u jednom bloku. To omogućava svakom bloku da ima dodatni kapacitet za skladištenje više transakcija po bloku. To znači da mreža može obraditi više transakcija po bloku, a pošiljalac plaća niže naknade za transakcije. Ovo vam pomaže da poboljšate vreme potrebno za potvrdu transakcije uz dodatnu sigurnost.

Šta to znači za samog korisnika?

Ukoliko sajt podržava SegWit, znači da će slanje biti jeftinije, da će taksa slanja mreže biti manja.

Kompatibilnost

Još jedna prednost SegWit-a je ta što su unazad kompatibilni, što znači da možete da šaljete sredstva sa SegVit adrese na Legaci adresu.

Nedostaci

Jedan od glavnih nedostataka SegWit adrese je taj što ne podržavaju sve novčanike, markete i usluge slanja na njih. Morate biti sigurni da sve što koristite za slanje, razume adresu SegWit.

U svakom slučaju, ukoliko vidite grešku prilikom slanja, vrlo je verovatno da novčanik ne podržava SegWit.

Zaključak – Šta sve ovo znači za nas?

Ukoliko novčanik podržava SegWit, taksa za slanje (network fee) će biti manja.

pasivna kripto zarada celsius Pasivna zarada kriptovaluta preko Celsius Network platforme - Kada uložite određenu sumu kriptovaluta, dobijate kamatu od uloženog novca.… ...
bitcoin kalkulator Šta je BTC, mBTC, μBTC, bitcoin kalkulator - Kako se nazivaju različite denominacije bitcoina? Ukoliko do sada niste… ...
kako otvoriti bitkoin adresu 2 Kako otvoriti bitkoin adresu? - Kao što smo već ponenuli u prethodnim tekstovima, da bi… ...
0 0 votes
Vaše mišljenje
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments