Stablecoins / Stabilne kriptovalute

Kada je Satoši Nakamoto pokrenuo Bitcoin, njegova ideja je bila da se bitcoin koristi kao sredstvo plaćanja bez posredstva finsijske institucije.
Međutim, u praksi je to dobilo sasvim drugačiju upotrebu. Veliki broj investitora prepoznalo je bitcoin kao idealna priliku za zaradu.
To je prouzrokovalo nestabilnost cene, pa je cena bitcoina u jednom danu znala da varaira od 10 pa do 30 procenata.

Da bi se našlo rešenje, na scenu su stupili Stablecoins, takozvane Stabilne kriptovalute.

Stablecoins – stabilni novac, su kriptovalute dizajnirane da održavaju stabilnu tržišnu vrednost.

Najčešće se teži razmeri 1:1. Taj odnos, omogućuje da cena jednog digitalnog novčića odražava vrednost jedne FIAT valute.
U FIAT valute spadaju tradicionalne valute izdate od države ili međunarodne zajednice npr. USD, EUR, RSD.

Glavne karakteristike stablecoin-a jeste da ovakve valte imaju pokriće.

Trenutno postoje tri vrste stablecoins-a:
  • Fiat pegged stablecoin – pokriće u novcu
  • Asset backed stablecoin – vrednost novčića je vezana za cenu neke robe
  • Cryptocurrency-collateralized stablecoin – koristi kriptovalute kao kolateral da bi osigurali stabilnost cene novčića.
Izvor: blockchain research

Najpoznatije Stabilne kriptovalute

Tether (USDT)

Jedan od najpopularnijih stabilnih kovanica jeste Tether, osnovan 2014. god u Hong Kongu.

Tako nazvan jer se “vezuje” za vrednost USD 1:1. Tether je najpoznatiji ERC20 stabilcoin u svetu kriptografije. Svoje pokriče ima u zlatu, tradicionalnim valutama i gotovinskim ekvivalentima. Tether je takođe poznat po svojoj sigurnosti i glatkoj integraciji sa kripto na fiat platforme.

KAKO ZARADITI BITCOIN? NAJBOLJI BITCOIN SAJTOVI

True USD (TUSD)

True USD 100% je podržana američkim dolarom i predstavlja jednu od najlikvidnijih stabilnih kovanica na tržištu. Novčić nudi niže naknade za transakcije od bankovnih transfera fiat valute i veće kamatne stope na uskladišteno stanje. Kompanija koja stoji iza True USD-a, TrustToken, takođe ima stabilan novac povezan sa drugim glavnim valutama – TrueAUD, TrueGBP i TrueHKD…

Paxos Standard (PAX)

Cilj Paxos Standard-a je da održi paritet 1:1 sa američkim dolarom. Nastao je kao odgovor na polemiku oko štampanja Tether, koja je videla da se Tether našao na udaru zbog neproverene tvrdnje da drži 1,8 milijardi dolara sa Deltec Bank & Trust Ltd da podrži svoj stabilcoin.

USD Coin (USDC)

USD Coin je stabilnicoin iza kojeg stoji Coinbase, najveći svetski bitcoin broker i najveći vlasnik berze bitkoina.

Stabilne kriptovalute su sigurna zona za sve korisnike koji žele da smanje rizik neizvesnosti kretanja cena kriptovaluta ili onih koji nisu sigurni u pravac kretanja cena digitalnog novca.

Za trgovinu i prodaju kritovaluta preporučujemo Binance trade platformu, koji je lider na svetskom tržištu. A kako stoje stvar na domaćem tržištu, pročitajte ECD.rs iskustva.

pasivna kripto zarada celsius Pasivna zarada kriptovaluta preko Celsius Network platforme - Kada uložite određenu sumu kriptovaluta, dobijate kamatu od uloženog novca.… ...
besplatni bitcoin Besplatni bitcoin sajtovi - Najbolja zarada bitcoina je preko ovog sajta. Unesite Vašu bitcoin… ...
zarada bitcoina vodic za pocetnike Kako zaraditi bitcoin vodič za početnike - Vodič kako zaraditi bitcoin za početnike. Bitcoin možete zaraditi na… ...
0 0 votes
Vaše mišljenje
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments