Sve što ste želeli da znate o bitcoinu – Pitanja i odgovori

Kliknite na pitanje da bi dobili odgovor.

 1. Šta je bitcoin?

  Stručno, a uprošćeno rečeno, BTC je kriptografska „valuta“, koju ne priznaje ni jedna zemlja, iza koje ne stoji ni jedna institucija i ni jedan pojedinac. To je program koji se neprestano izvršava na Internetu, podržan od strane hiljada računara koji obrađuju transakcije kojima se BTC usmerava između korisnika. Takođe, to je i iznos koji se nalazi u vašem digitalnom „novčaniku“ (koji držite u telefonu, na hard disku računara, ili USB drajvu, ili na Internetu).
 2. Zašto je Bitcoin toliko popularan?

  - Deflatorna valuta Postoji jasno određen krajnji (ukupan) broj BTC-ova (21.000.000). Ovo znači da ne može da se pojavi „autoritet“ koji bi krenuo da štampa novce arbitrarno, tražeći od nas da verujemo da sve više odšatmpanog novca ima stalno istu vrednost. Sve je definisano u originalnom algoritmu i niko ne može da promeni algoritam. - Anonimnost transakcije Dakle ovo je zaista pravi digitalni ekvivalent gotovine, sa svim dobrim i lošim stranama toga - Sigurnost transakcije Relativna transparentnost celog procesa, odnosno nemogućnost višestruke upotrebe istog BTC-a - Peer-to-peer tehnologija Nema jedne tačke (IT banke ili card procesora) koja može da otkaže, istovremeno rade desetine hiljada računara širom sveta
 3. Šta je to digitalni novčanik?

  Digitalni, vituelni bitcoin novčanik (eng. Wallet) je i mesto na koje se može sačuvati Bitcoin. On deluje poput bilo kojeg računa koji možete otvoriti u banci. Prednosti koje ovakav račun ima nad ostalima jeste da je njegovo otvaranje jednostavno a upotreba sigurna. Budući da Bitcoin kao sredstvo plaćanja koje se uglavnom koristi na internetu uzima sve više maha u onlajn plaćanjima mudro je posedovati jedan takav.
 4. Kako otvoriti digitalni bitcoin novčanik?

  Na službenoj web stranicu Bitcoina (bitcoin.org) možete izabrati jedan od ponuđenih novčanika. Na raspolaganju imate 3 vrste novčanika – Software wallets, Mobile wallets i Web wallets. Dovoljno je registrovati se na sajt blockchain, xapo ili coinbase i posle registracije dobijate Vašu bitcoin adresu. Druga varijanta je instalacija novčanika na vaš pc, a to možete uraditi tako što ćete preuzeti software sa sajta bitcoin.org i instalirati ga na računar.
 5. Šta je to rudarenje bitcoina?

  Rudarenje  bitcoina (eng.minig) je naziv koji se koji se koristi u bitcoin zajednici. Šta on u stvari znači najbolje je objasniti da je to proces koji vrši hardver pomoću specijalizovanog softvera čija je jedina svrha da radi upravo to, da rudari bitcoin. Način na koji se bitcoin stvara je rudarenje blokova koji nose određenu vrednost u bitcoin-ima, jedan blok vredi 25 bitcoina. Dakle rudari dobijaju nagradu za svoj trud u vidu bitcoina. Softver za rudarenje obavlja provere transakcija koje se obavljaju u sistemu bitcoina i to je zapravo rudarenje bitcoina. Upravo ovaj proces je zaslužan sa sigurnost same virtuelne valute.
 6. Kako se rudari bitcoin?

  U početku bitcoin je rudaren pomoću običnog komjutera koristeći snagu procesora ili grafičke karte, dok se danas koriste specijalizovani procesori tzv, ASIC ili u prevodu integrisano kolo sa specifičnom namenom, tj procesor koji radi samo zadatak za koji je konstruisan. Razlog pojave ovakvih uređaja je taj što se povećava težina rudarenja bitcoina(eng.difficolty) pa samim tim postaje neisplativo rudarenje sa grafičkim karitcama koje su do sada radile posao rudarenja. Potrebna je određena brzina za obavljanje složenih računskih operacija koju grafičke kartice ne posjeduju da bi bile rentabilne. Mada se još uvek koriste ali samo u posebnim konfiguracijama koju se nazivaju Mining Rigs ili platforme. Dakle dve ili više grafičkih kartica je povezano u jednu celinu i obavljaju posao rudarenja.
 7. Koja je konfiguracija potrebna za rudarenje?

  Najbitnija komponenta je grafička kartica jer se matematičke operacije kojim dolazite do coina mnogo brže izračunavaju na GPU nego na CPU. Kao što sam napomenuo u predhotnom pasusu, nekada se bitcoin mogao kopati sa par veoma jakih grafičkih kartica, ali vremenom je porasla težina kopanja (bitcoin difficolty) tako da obične grafičke kartice nisu dovoljne za kopanje.ATI grafičke kartice serije 5, 6 ili 7 koje su pravile oko 250 Mhash/s danas se više ne koriste, jer najnovije ASIC mašine kao recimo KNC Jupiter prave i do 550GHash/s! Ovde možete pogledati top 5 ASIC mašina za rudarenje bitcoina A koja kartica kojom brzinom radi, možete da pogledate preko ova dva linka: https://en.bitcoin.it/wiki/Mining_hardware_comparison https://litecoin.info/Mining_Hardware_Comparison Trenutna cena ASIC uređaja je previsoka. Zbog toga ljudi obično prelaze na rudarenje drugih kripto valuta kao što su Litecoin, Feathercoin, Dogecoin, Sexcoin, Worldcoin ... jer je oprema za rudarenje daleko jeftinija a kasnije te valute menjaju za bitcoine. Druga najbitnija komponenta u konfiguraciji jeste dobro napajanje. Ostale komponente su manje bitne, možete uzeti računar srednje klase, ali kjučne stvari jesu grafika i napajanje.
 8. Šta je hash rate?

  To je broj obračuna koje vaša oprema može izvesti svake sekunde dok pokušava da reši matematički problem. "Hash rate" se meri u megahash-ovima, gigahash-ovima i terahash-ovima po sekundi (MH/sec, GH/sec i TH/sec). Što je veći vaš "hash rate" (u poređenju sa trenitnim prosečnim "hash rate"-om) veće su šanse da vi rešite transakcijski blok. "Bitcoin wiki's mining hardware comparaison page" je prava adresa ukoliko želite opširnije informacije o "hash rate"-ovima razlitih vrsta opreme.
 9. Koji program se koristi za rudarenje bitcoina?

  U ovom trenutku moram da objasnim da postoje dve vrste miner-a za dve vrste valuta: SHA256 i SCRYPT mineri. SHA je skraćenica od Secure Hash Algorithm. Uglavnom u SHA256 spada Bitcoin, Bytecoin, Terracoin i sl., a u SCRYPT valute spadaju ostale: Litecoin, Feathercoin, Dogecoin, Sexcoin, Worldcoin i mnoge druge. Dakle, ako želite da kopate BTC skidate GUIMiner sa guiminer.org, a ako želite da kopate FTC, LTC i dr. skidate i instalirate GUIMiner Scrypt http://guiminer.org/guiminer-scrypt.html.Takođe, može vam zatrebati i program za vašeg bitcoin ASIC-a ukoliko ste se za njega odlučili, iako neki noviji modeli obećavaju da su bukvalno sva podešavanja već odrađena, uključujići i bitcoin adresu, tako da sve što je potrebno jeste da ga uključite u struju.
 10. Šta je to mining pool?

  Bitcoin pool je zajednica bitcoin rudara, koji zajedno kopaju i dele bitcoin zaradu. Rudarenjem u poolu imate konstantan priliv bitcoina, srazmerno vašem angazovanju. U okviru svakog pool-a nakon prijavljivanja, pravite workere, tj radnike/rudare. Oni su ti kojima ćete da radite u pool-u.
 11. Da li se rudarenje bitcoina isplati?

  Pre nego što se odlučite za kupovinu bilo koje opreme za rudarenje izračunajte njenu isplativost koristeći neki od kalkulatora dostupnih na internetu. Potrebno je samo da unesete parametre kao što su cena vaše opreme, „hash rate“, potrošnja struje i trenutna cena bitcoina kako biste dobili proračun o tome koliko je vremena potrebno da se isplatite oloženi novac.Jedan od kljućnih parametara jeste težina rudarenja. Ovaj mera određuje koliko je zapravo teško rešiti transakcijski blok i ona varira u skladu sa ukupnom snagom mreže (eng. network hash rate). Težina rudarenja se povećava proporcionalno povećanju mreže što implicira da će veća upotreba ASIC-a značajno povećati ovaj parametar, pa stoga pri bilo kakvom proračunu treba uzeti u obzir i ovo povećanje za određeni vremenski period. Možete preračunati troškove rudarenje preko ovog kalkulatora
 12. Da li se rudarenje litecoina i ostalih kripto valuta isplati?

  Izračunajte litecoin isplativost koristeći internet kalkulator: litecoinminingcalcolator.com
 13. Kolika je vrednost bitcoina?

  Vrednost bitcoina možete proveriti na ovom sajtu: preev.com
 14. Kako prodati bitcoin?

  Bitcoin možete prodati preko sajtova ovlašćenih za prodaju - bitcoin marketa. Neki od poznatih sajtova za prodaju su btc-e.com i cryptsy.com. Listu svih bitcoin marketa možete pogledati na ovom linku. Dovoljno je otvoriti nalog na nekom od ovih sajtova, verifikovati nalog i povezati sa Vašim deviznim računom ili karticom. Na nekim sajtovima nije potrebna verifikacija kao npr. cryptsy.com
 15. Kako kupiti bitcoin?

  Bitcoin možete kupiti preko sajta localbitcoins.com, gde možete odabrati način plaćanja. Kupovina bitcoina preko PayPal ili VISA može se obaviti na sajtu virwox.com, gde je potrebno prvo kupiti SLL koje ćete kasnije zameniti za bitcoine. Postoje još sajtova za kupovinu bitcoina, i kod njih je obavezno verifikovati nalog i povezati sa Vašim deviznim računom ili karticom.
 16. Kako zaraditi bitcoin bez rudarenja?

COINAD

freebitcoin FREEBITCO.IN websajt koji i dalje daje najviše besplatnih bitcoina! - Provereno najviše besplatnih bitcoina! Freebitco.in takozvani "faucet" sajt, spada u… ...
kako zaraditi bitcoin brzo Rudarenje bitcoina – bitcoin mining - Do bitcoina može se doći na više načina: rudarenje bitcoina… ...
freebitcoin premium membership fun token FreeBitco.in uveo FUN token - FreeBitco.in sajt koji daje najviše besplatnih bitcoina, uveo novu opciju… ...
0 0 votes
Vaše mišljenje
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Petar

Postovani,

Vidim da ste jako upuceni u sve mogucnosti i nacine rudarenja Crypto Valuta
spreman sma investirati u ovaj nacin zarade, na zajednicku suradnju …

Ako ste zainteresirani – Javite se na:

MOB: 098240884
Viber: 098240884
SKYPE: genscher44

S’postovanjem
Petar