Vodič za investiranje bitcoina – Čuvajte se Bitcoin HYIP i Ponzi šema

Prvo i osnovno pravilo investiranja:

Nikad ne investirajte više od onoga što želite da izgubite.
Nikad ne investirajte svoju životnu ušteđevinu u programe visokog rizika.

Osim što svaka investicija sama po sebi nosi određeni rizik, u današnjem svetu postoji mnogo prevaranata i lopova i moramo biti veoma obazrivi gde ulažemo naš novac.
Upoznaćemo se sa najčešćim prevarama vezanih za bitcoin i samo investiranje.

Ponzijeva šema (Poncijeva šema)

Ponzijeva šema (engl. Ponzi scheme) je tip piramidalne prevare kojom je Čarls Ponci (Charles A.Ponzi) dvadesetih godina dvadesetog veka, prevario na stotine ulagača. Ponzijeva šema obećava veoma visoke kamate na pozajmice investitorima.

„Preduzetnik“ objavljuje da radi na veoma profitabilnom poslu koji garantuje visoke prihode i profite ali mu je potrebna pozajmica tj. gotovina. „Investitor“ A daje „Preduzetniku“ zajam od 1000 dolara sa rokom vraćanja od 90 dana i kamatom od 100 dolara koja se isplaćuje devedesetog dana. Za vreme tih 90 dana „Preduzetnik“ nalazi nove „Investitore“ B i C obećavajući isto. Na kraju perioda on „Investitoru“ nudi da mu vrati 1000 dolara i kamatu od 100 ali i da ne diže glavnicu pa i kamatu nudeći ponovo iste odlične uslove. Novac za tu namenu poseduje jer je dobio sredstva i od „Investitora“ B i C. Većina „Investitora“ se polakomi i ne podiže novac tj. reinvestira. Pojedinci koji ne veruju budu isplaćeni na licu mesta, od novca koji je dobio od drugih, i to podiže „rejting“ „Preduzetnika“ kao poslovne i ozbiljne osobe.  Kako vrijeme odmiče broj „investitora“ se povećava i prevarant uspijeva.

Ipak, nakon određenog vremena, zbog neodrživosti situacije i celokupnog koncepta, događa se jedna od sledećih mogućnosti:

  • prevarant bježi sa novcem koji ima
  • prevareni investitori iz raznih razloga zatražiti će svoj novac, a prevarant će biti razotkriven budući da nema toliko gotovine da odjednom svima isplati i glavnicu i obećane kamate

HYIP investiranje

HYIP (High Yield Investment Program) u prevodu znači visoko unosni investicijski program, ponzi tip programa koji obećava atraktivnu zaradu za relativno kratki vremenski period. Tipični period HYIP investicionog kruga je između 30 dana i 60 dana.

Možete zaraditi i u Ponzi šemi, ako se uključite na vrijeme. Nažalost, teško je znati koji investicijski programi su Ponzi šeme, a koji prevara. Imajte na umu da ne postoji sigurna investicija koja će vam pružiti visok povrat novca u kratkom vremenskom periodu. Što je veći povraćaj veći je rizik! Ako ste tip investitora koji je voljan preuzeti visok rizik za visoku potencijalnu nagradu, na pravom ste mestu.

Zašto ljudi investiraju u HYIP

Postoje najčešće dva tipa ljuda koji su uključeni u  HYIP investiciju.

1) Investitor sa brzim ulaskom i izlaskom : Ova osoba je svesna rizika, očekuje da HYIP svakog trenutka nestane i investiraće svoj novac što je bliže moguće početnom datumu startovanja HYIP-a, tako da može izaći iz programa što ranije.

2) Investitor neznalica : Ova osoba je nesvesna rizika, i investiranje zasniva na informacijama koje su mo predstavljene na websajtu. Bez pozadinske provere HYIP sajta, Google pretrage ili provera na forumima za HYIP investiciju. Ovo su investirori koji gube i preko hiljadu dolara.

Scum prevare

Scum Prevare su programi koji nemaju nameru da plate investitoru, i kojima je cilj da uzmu (ukradu) lovu od ulagača. Iste je teško identificirati, a možemo ih svrstati u 3 različite vrste prevare:

  1. Brza prevara – Program se gasi, a da se ne isplati niti jednom ulagaču.
  2. Vremenski ograničena prevara –  Program se zatvara u neko određeno vreme, koje vlasnik odredi, pretežno do određene sume novca i beži!
  3. Ponzi prevara – Program je postavjlen kao Ponzi šema i kada treba da dođe do rušenja Ponzi šeme, vlasnik stranice beži!

Ovo su najčešći tipovi prevara. Veoma su rasprostranjene kako u svetu, tako i na internetu. Ukoliko se ipak odlučite da uložite novac u ovakav program, prethodno dobro proučite i proverite sve u vezi tog sajta/firme/programa i pročitajte iskustva drugih korisnika. Nažalost, pored istraživanja gubici se dešavaju. Ne ulažite više nego što ne možete priuštiti da izgubite.

dogecoin2 Šta je DogeCoin i kako ga zaraditi? - Šta se dobije kada se spoje dve najveće internet senzacije?… ...
najbolji bazeni za rudaranje Koji su to najbolji mining poolovi? - Predstavljamo vam najbolje mining poolove. Šta je mining pool /… ...
freebitcoin FreeBitco.in povećao broj besplatnih bitcoina - Sajt freebitco.in je od pre nekoliko dana povećao broj broj… ...
0 0 votes
Vaše mišljenje
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments